Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 800-771 Podlahy z dlaždic a obklady keramické

02 – Obklady keramické

Podkladní konstrukce

Podkladní konstrukcí se rozumí plocha určená k montáži obkladů, její nerovnost nesmí překročit +- 5 mm na dvoumetrové lati. Obsahem standardu je kontrola a přeměření podkladní konstrukce a její očištění před vlastním provedením prací, zejména pak odstranění prachu, vápna a mastných skvrn, nikoliv odstranění uvolněné omítky, u obkladů pokládaných do maltového lože navlhčení podkladní konstrukce, u obkladů pokládaných do tmele provedení penetračního nátěru podkladní konstrukce, u vysoce nasákavých a prachovitých povrchů podkladní konstrukce penetrační nátěr dvojnásobný.

Lože pro obklady

Ložem pro obklady se rozumí vrstva pojiva, do nějž jsou obkladačky ukládány. Obsahem standardu je příprava materiálu pro lože, jeho nanesení na podkladní konstrukci a úprava povrchu lože podle předepsaného technologického postupu.

Obkládání, montáž obkladů

Obkládáním resp. montáží obkladů se rozumí kladení obkladaček do připraveného lože podle stanoveného vzoru. Obsahem standardu je rozebrání obalů, roztřídění obkladaček a rozložení podle potřeby a vlastní ukládání včetně vkládání distancí pro zajištění pravidelnosti spár, nezbytné řezání obkladaček do potřebných rozměrů a vytvoření otvorů pro napojení připojovacích armatur, zásuvek apod.

Spárování

Spárováním se rozumí výplň spár mezi jednotlivými obkladačkami a mezi podlahovou konstrukcí a stěnou v šířce odpovídající typu, velikosti a tloušťce dlaždic hmotou, která musí svými vlastnostmi navazovat na typ použitého materiálu pro lože. Obsahem standardu je příprava tmelu, vytmelení spáry, zahlazení povrchu tmelu, očištění obkladaček.

Doplňkové práce při provádění obkladů

Doplňkovými pracemi se rozumí úkony sloužící k úplnému provedení obkladů. Obsahem standardu je pro řezání obkladaček diamantovým kotoučem rozměření a vyznačení řezu a řezání, pro montáž lišt rozměření a vyznačení řezu, uříznutí a osazení lišty a dále zvýšení pracnosti a potřeby řezání při kladení diagonálním, při sestavování dekoru, při kladení a spárování mozaiky za použití pryskyřičného lepidla.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00